Leer

Wat beschadigt leer? 

  De zon.
Onderzoek heeft aangetoond, dat de zon kleine, capilaire breuken (haarscheuren) in de Top Coat (bovenste beschermlaag, welke leer tegen invloeden van buitenaf moet beschermen) veroorzaakt, lang voordat zichtbare schade optreedt. In deze droogtescheuren verzamelt zich vocht en vuil en veroorzaakt grotere schade.
In 8 van de 10 gevallen is de zon de directe veroorzaker van het probleem.

 Schade door chemie.
Huishoudreinigers bevatten emulgatoren (tenside), welke de Top Coat zwakker maken en de verf oplossen. Ze zijn meestal te alkalisch voor leer en veroorzaken daardoor onbalans bij chemische verbindingen, welke het leer in stand moeten houden. Daarom: niet elke reiniger, die goed reinigt, is een goede reiniger!

 Verkeerde onderhoudsproducten
Producten welke gelijktijdig reinigen en terug-vetten zijn tot nu toe een fabeltje. Vaak is vuilophoping of beschadigingen van het leder een gevolg van dergelijke producten. 
Gebruik geen chemische producten voor het reinigen van uw leder.

 Zweet, lichaamsvet en vuil.
Lichaamsvet en zweet verzamelen zich in de poriën en haarvaten van het leeroppervlak. Daardoor verzuurt het leer en wordt het alsmaar zwakker. Bacteriën en schimmels krijgen zo een ideale voedingsbodem: afgestorven huidcellen en vocht. Het leer wordt zo aangetast. Dikwijls verdwijnt -als het ware- het leer in het bereik van handen en het hoofd bij meubels, terwijl de rest van het leer nog in goede staat is.

 Slijtage
Slijtage is een van de hoofdveroorzakers van schade. Nadat zon, zweet en chemicaliën de Top Coat verzwakt hebben, maakt slijtage de rest af. Leder onderhoudsmiddelen moeten daarom ook bestanddelen bevatten, welke slijtage reduceren.

Zoals u geleerd hebt, is leer geconserveerde dierenhuid. Het bestaat, naast water en vet, voor 96% uit collageen, de belangrijkste huid proteïne. Collageen is niet in water oplosbaar. Het smelt echter bij 60°. Door het looien wordt het smeltpunt verhoogt. Chroom gelooid leer weerstaat temperaturen tot 100°. Plantaardig gelooid leer daarentegen slechts tot iets over de 60°.

Als leer ouder wordt, breken bacteriën en vocht de moleculeketting van chroom of looistoffen af. Dit heeft tot gevolg, dat het smeltpunt van proteïne daalt. Daarnaast verhoogt de zon de bacterie activiteit (enzymen). Door het oplossen van het collageen krimpt het leer. Dit chemisch proces is onomkeerbaar. (De krimptemperatuur is in de praktijk van musea een maat voor conservatoren, om de staat van het leer te bepalen)
Daarom: nooit vochtig leer in de zon of bij de verwarming te drogen leggen! Er kan onomkeerbare schade ontstaan (krimp en verstijving). Kijk maar eens naar leer, wat bijzonder lang aan de zon is blootgesteld, zoals bv. een hoedenplank van een auto of een meubelstuk wat met één kant in de zon heeft gestaan. Dit leer is meestal uitgehard, gebroken en gekrompen. Dit soort schade is door de kracht van de zon veroorzaakt. Het leer is oververhit en de collageen is gesmolten. De oppervlakte moleculen zijn door UV-stralen gedestabiliseerd en de lange, complexe moleculeketting is afgebroken.

tegen schimmels op leer = (benzothiazool-2-ylthio)methylthiocyanaat.= werkzame stof merknaam:BUSAN 30W
schimmels worden fungicide genoemd.

 

 

top