Echt? of vervalst?
Dit zien we toch wel geregeld en ook musea hebben replica`s. Dit vaak omdat "echt" te kostbaar is of omdat het klimaat technisch niet haalbaar is, of omdat het te gemakkelijk te stelen is.
.Recentelijk zijn er kostbare en bijna niet meer te verkrijgen vuurwapens uit een bekend militair museum gestolen.Een waar drama!
Hands on of dat wat je mag aanraken (het gevoel en ook de zwaarte van het object zijn geweldige "zintuigen" bij vooral kinderen) zijn altijd replica`s.
De vraag van iemand aan mij (per email) of ik van een foto de echtheid kon aflezen heb ik op onderstaande wijze beantwoord:
"AN 9 Gendarmerie Civil' kom je inderdaad wel eens tegen op een veiling en is vrijwel altijd onder de 500 Euro
"Lantaka" kanon kom je veel minder vaak tegen en of deze objecten “echt” zijn of een replica kun je haast niet meer vaststellen zonder de juiste documentatie.
Er worden tegenwoordig replica`s gemaakt die “mooier” en “echter” lijken dan het origineel. En hierin schuilt het probleem van vaststellen of iets echt of replica is.
- Kijk naar merktekens die door de jaren heen kunnen zijn aangebracht.
- Zorg ervoor dat er van het object een gedegen documentatie is bijgehouden en kijk ook gelijk of de documentatie niet te nieuw Lijkt / is want als het nieuw is en niet door de jaren heen is opgebouwd dan is het waarschijnlijk een replica en nog erger een bewuste vervalsing.
- Zoek naar de herkomst van het object en of er nog meer in omloop zijn en vergelijk de een met de andere . Dit is de beste manier (tenzij de andere een replica is
- Zoek en kijk naar gebruikssporen want dit zullen ze naar alle waarschijnlijkheid bezitten (alles slijt en zeker in een paar honderd jaar).
- Google de naam/bedrijf/instelling van de aanbieder.
En nog steeds is het moeilijk in te schatten of iets echt is of niet en ook hierin geld dat er een zekere vertrouwensband moet zijn tussen de aanbieder en koper (en dit kost tijd en veel inspanning).
Ook wil ik opmerken dat er een hele industrie is dat objecten en wat niet vervalst en dit doen ze met erg veel vakkennis en inzicht , zo is bijvoorbeeld bekend dat er vraag is naar echt oud ijzer waarvan ze dan lopen ,helmen,etc, van maken. Mocht het ijzer dan worden onderzocht op samenstelling dan blijkt het inderdaad om ijzer te gaan uit dezelfde periode van het object die men wil aanschaffen alszijnde “echt”.
Voor houten objecten geld het zelfde verhaal , Men gebruikt echt oud hout om een goede replica te kunnen maken of onderdelen daarvan.
Dus de volgende keerloop je zeer kritisch over de eerste de beste antiekbeurs en luister je vooral naar wat de verkoper te vertellen heeft en mocht er iets niet “goed voelen” dan kun je je het beste maar omdraaien, Maarja, het zou ook echt kunnen zijn!! (dit gevoel is erg moeilijk te onderdrukken en vergt oefening)
Ook voor de mensen in het veld is hetmoeilijk om alles goed te kunnen beoordelen en kom je vanzelf weeruit op “gevoel en vertrouwen” die je samen hebt opgebouwd met gerespecteerde handelaren.
Ik wens u succes met het beoordelen van deze twee objecten want vanaf een foto is het al helemaal niet te doen en ga in eerste instantie van je gevoel uit. M.a.w. als iets te mooi is dan is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn.
Met vriendelijke groet,
Erik Roede